Jak przygotować idealne cappuccino w domu?

Filiżanka cappuccino z pięknym wzorem z mleka na wierzchu, stojąca na białym spodku na stole, obok szklanej ozdoby i ciastka.

CZYM JEST CAPPUCCINO?

Zacznijmy od podstaw. Cappuccino to najbardziej znana z Włoch odmiana kawy na bazie espresso. Cappuccino zawiera równe porcje espresso, spienionego mleka i mlecznej pianki (w stosunku 1: 1: 1).  Ma bogaty smak dzięki zastosowaniu espresso, idealny balans i stonowanie dzięki zastosowaniu mleka i mlecznej pianki.

 

PRZEPIS NA CAPPUCCINO

Zacznij od espresso. Jako bazę do cappuccino polecamy intensywne L’OR Espresso Forza lub pikantne L’OR Espresso Supremo.

Wykonaj poniższe trzy kroki, aby przygotować idealne cappuccino w domu.

 -Wlej espresso do filiżanki cappuccino.

Spieniaj mleko za pomocą elektrycznego spieniacza lub różdżki.  

Delikatnie dodaj spienione mleko do espresso. Najpierw zaaplikuj mleko, a następnie pianka mleczna.

 

JAK SPIENIĆ MLEKO?     

Istnieje wiele możliwości uzyskania miękkiego, spienionego mleka do cappuccino. Najłatwiej jest zainwestować w spieniacz do mleka. Po prostu wlej trochę zimnego mleka do spieniacza i naciśnij przycisk. Twoja mleczna pianka będzie gotowa w ciągu minuty. Czy masz różdżkę do spieniania lub ręczny spieniacz do mleka? Pamiętaj, aby najpierw podgrzać mleko, aby uzyskać ciepłą piankę mleczną. Trzymaj różdżkę pionowo i upewnij się, że główka jest całkowicie zanurzona w mleku. Włącz spieniacz. Kręć w kółko przez około 30 sekund. Następnie powoli przesuwaj różdżkę w górę iw dół, aby uzyskać jeszcze mocniej spienione mleko. Nie zapomnij o zanurzeniu głowy spieniacza całkowicie w mleku. Po 30 sekundach wyłącz rurkę spieniającą i wyjmij z mleka. Twoja mleczna pianka jest teraz gotowa.

Shopping Cart
Scroll to Top