
CZYM JEST CAPPUCCINO?
Zacznijmy od podstaw. Cappuccino to najbardziej znana z Włoch odmiana kawy na bazie espresso. Cappuccino zawiera równe porcje espresso, spienionego mleka i mlecznej pianki (w stosunku 1: 1: 1). Ma bogaty smak dzięki zastosowaniu espresso, idealny balans i stonowanie dzięki zastosowaniu mleka i mlecznej pianki.
PRZEPIS NA CAPPUCCINO
Zacznij od espresso. Jako bazę do cappuccino polecamy intensywne L’OR Espresso Forza lub pikantne L’OR Espresso Supremo.
Wykonaj poniższe trzy kroki, aby przygotować idealne cappuccino w domu.
-Wlej espresso do filiżanki cappuccino.
Spieniaj mleko za pomocą elektrycznego spieniacza lub różdżki.
Delikatnie dodaj spienione mleko do espresso. Najpierw zaaplikuj mleko, a następnie pianka mleczna.
JAK SPIENIĆ MLEKO?
Istnieje wiele możliwości uzyskania miękkiego, spienionego mleka do cappuccino. Najłatwiej jest zainwestować w spieniacz do mleka. Po prostu wlej trochę zimnego mleka do spieniacza i naciśnij przycisk. Twoja mleczna pianka będzie gotowa w ciągu minuty. Czy masz różdżkę do spieniania lub ręczny spieniacz do mleka? Pamiętaj, aby najpierw podgrzać mleko, aby uzyskać ciepłą piankę mleczną. Trzymaj różdżkę pionowo i upewnij się, że główka jest całkowicie zanurzona w mleku. Włącz spieniacz. Kręć w kółko przez około 30 sekund. Następnie powoli przesuwaj różdżkę w górę iw dół, aby uzyskać jeszcze mocniej spienione mleko. Nie zapomnij o zanurzeniu głowy spieniacza całkowicie w mleku. Po 30 sekundach wyłącz rurkę spieniającą i wyjmij z mleka. Twoja mleczna pianka jest teraz gotowa.